DEPRESIJA

Imam li simptome depresije?

Odgovorite s “DA” ili “NE” na sljedeće čestice i saznajte imate li simptome depresije:

  1. Obeshrabrenost u vezi svoje budućnosti
  2. Gubitak volje za raznim aktivnostima
  3. Nezadovoljstvo sobom i životom
  4. Osjećaj tuge većinu vremena
  5. Imam manje energije nego prije
  6. Smatram se bezvrijednom osobom
  7. Osjećam kao da me se kažnjava

REZULTAT

Ako ste na više od dvije čestice odgovorili potvrdno, postoji sumnja da razvijate depresiju.

Ukoliko ste na pola ili više čestica odgovorili potvrdno, doživljavate značajnu depresiju.

O DEPRESIJI

Svatko od nas ponekad doživljava promjene raspoloženja i osjeća se tužno, no depresija je specifična po tome što osobu na duže vrijeme “blokira” u kombinaciji osjećaja beznađa, praznine, tuge, umora, nedostatka volje za životom. Često djeluje na način i da ometa u izvršavanju određenih zadataka tako da osoba nema istu razinu koncentracije i pažnje na koju je navikla, a nekad je intenzivna do razine da osoba ima suicidalne misli i namjere.

Klinička depresija razlikuje se od blage do teške. Primjerice, neke se osobe žale na nekoliko simptoma koji se pojavljuju neko vrijeme. Drugi, koji pate od teže depresije, mogu se žaliti na veći broj simptoma koji su česti, dugotrajni i prilično ometajući. Postoje mnogi faktori koji su “okidači” depresije poput gubitka nekoga u vašem životu ili gubitka strukture na kakvu ste navikli (preseljenje, odlazak iz srednje škole na fakultet, promjena posla), ostajanje u odnosima ili situacijama u kojima se ne osjećate dobro, ali i određeni načini razmišljanja značajno utječu na to hoće li se kod osobe razviti depresija.

Iz tog razloga, način na koji u Centru MBM radimo s osobama koje imaju depresivne simptome su tehnike iz kognitivino-bihevioralne psihoterapijske škole, kojima pomažemo klijentima da kroz konkretne primjere i vježbe dođu do vlastitih uvida što će posljedično utjecati na smanjenje depresivnih simptoma.

Ako ste se prepoznali u simptomima iz upitnika ili u kasnijem opisu depresije, javite nam se na besplatno prvo savjetovanje da zajedno vidimo kako vam možemo pomoći 🙂 

Your Image Alt Text