ANKSIOZNOST

Imam li simptome anksioznosti?

Odgovorite s “DA” ili “NE” na sljedeće čestice i saznajte imate li simptome anksioznosti:

  1. Često mi srce brzo lupa.
  2. Imam strah od gubitka kontrole.
  3. Često me boli glava.
  4. Često mi je teško opustiti se.
  5. Često mi počinje srce brzo lupati, bez nekog razloga.
  6. Imam neke od navedenih strahova: bojim se noći; bojim se biti sam/a; bojim se da ću pogriješiti; bojim se da ću se razboljeti; bojim se da će se netko moj blizak razboljeti; bojim se vožnje; bojim se skučenog prostora; bojim se smrti
  7. Često sam nervozan/na.

REZULTAT

Ako ste na više od dvije čestice odgovorili potvrdno, postoji sumnja da razvijate anksioznost.

Ukoliko ste na pola ili više čestica odgovorili potvrdno, doživljavate značajnu anksioznost.

O ANKSIOZNOSTI

Anksioznost je stanje koje djeluje i na misli i na tijelo. Utječe na osjećaje i misaona stanja, kao što su strah, zatvaranje u sebe, kad ste ‘na rubu’, ‘zatočeni’, kad osjećate paniku ili napetost i zabrinutost. Također utječe i na tjelesne osjećaje, tj. na simptome kao što su napetost mišića, znojenje, drhtanje, ubrzano disanje, ‘leptiri u želucu’, proljev, glavobolja, bol u leđima, nepravilno ili ubrzano lupanje srca itd. 

Anksioznost je generalno normalna i zdrava reakcija. Svatko je doživljava u opasnim ili zabrinjavajućim situacijama. Kad ste anksiozni, svi procesi u vašem tijelu se ubrzaju i upravo to izaziva navedene promjene. Ovo ubrzavanje tjelesnih funkcija može biti korisno. To znači da ste spremni na akciju i omogućava vam da reagirate brzo ako je to potrebno. Umjerena količina anksioznosti u biti povećava vaše mogućnosti da reagirate u teškim situacijama. 

Anksioznost postaje problem kad se pojavi u vrijeme kad ne postoji stvarna opasnost ili kad se nastavlja dugo nakon što je stresna situacija prošla. Kad se ubrzavanje procesa u vašem tijelu dogodi onda kad ne morate poduzeti nikakve akcije, osjećaj je neugodan. Tada anksioznost počinje utjecati na vaš svakodnevni život i postaje nužno da naučite kako ju kontrolirati.

Ako vam treba pomoć i podrška u nošenju s anksioznošću, obratite nam se s povjerenjem 🙂 !

Your Image Alt Text