Već dugo vrijeme razmišljam o temi uspjeha, čini mi se kao da je to hightlight postojanja u današnjem svijetu i nekako svi imaju neke savjete o tome, svoje priče, iskustva, uputstva…Znala sam da će ta tema doći na red i na mojem blogu i znala sam da će doći brzo, jer način na koji se o uspjehu piše u medijima, može biti opasan.

Zašto opasan? E pa zato što nismo svi isti i ne vrijede generalni recepti koji iskaču iz naslovnica, za sve i na isti način. Dojam koji se dobiva čitajući takve tekstove je ukratko – “samo se trebaš ufati i napraviti to i vidjet ćeš kako će sve divno profunkcionirati za tebe”. Hmmm…super, a što ako ja to ne mogu? Jesam li zato manje vrijedan? Manje sposoban? Manje kompetentan? Je l’ to znači ako ja to ne mogu, onda ionako ne zaslužujem uspjeh?

‘Ajmo ovako, ‘ajmo za početak vidjeti što znanost kaže o tome, koje su to relevantne stavke i varijable bitne kako bi osoba mogla biti uspješna. No čak pretkorak prije toga, valjalo bi definirati što to uspjeh uopće znači.
Na hrvatskom jezičnom portalu uspjeh se definira kao:

  • dostignuće cilja, povoljan ishod čega
  • postizanje bogatstva, slave ili položaja

S tim saznanjem na umu, pogledajmo (pročitajmo :P) koja to varijabla ima najveći utjecaj na postizanje uspjeha.

Sigurno vam prvo pada na pamet inteligencija, kao glavni prediktor uspješnosti, no to nije točno. Osoba ne mora nužno biti iznadprosječne inteligencije da bi bila uspješna. Sigurna sam, ako malo razmislite o ljudima koje poznajete, da ćete i sami uvidjeti kako nisu oni svi značajno inteligentni. 

Pa, u čemu je onda stvar? Što čini uspješnu osobu uspješnom?
HTIJENJE, USTRAJNOST, BORBENOST, ODLUČNOST što su prijevodi engleske riječi “grit”, je onaj faktor ključan za postizanje uspjeha u životu. Definicija te riječi bila bi “strast i ustrajnost usmjerena prema vrlo dugoročnim ciljevima”.


U mnogim motivacijskim govorima o uspješnosti naletjet ćete na frazu “ako si možeš to zamisliti – to ti se može i ostvariti” ili “šalji pozitivne misli i svemir će ti tako vratiti” i sl. S dijelom toga se definitivno slažem, ako niti ne razmišljaš o tome, teško ćeš uspjeti u tom nečemu o čemu niti ne razmišljaš. Ako uglavnom razmišljaš negativno, sam sebe ćeš opstruirati jer nećeš vjerovati da je to moguće (tzv.samoispunjavajuće proročanstvo). No, je li to dovoljno – da samo tako razmišljaš stvari će se naprosto, nekako dogoditi?


U jednom od prethodnih članaka pišem o tome kako promjenom načina razmišljanja možete utjecati na životne situacije koje karakteriziramo lošima. U tom članku pronaći ćete dio onoga što se tiče pozitivnog načina razmišljanja, ali također iz članka možete iščitati da se stvari nisu događale same od sebe, već sam svojim postupcima utjecala da se dogode na takav način. Ja tad nisam imala jasnu viziju što želim od života, ali sam znala da želim biti klinički psiholog i da želim savjetovati ljude. I na neke načine sam radila na tome. 

Moja trenutna uspješnost (koja je za sad početak vizije koje sam s vremenom razvila) rezultat je velikog rada i truda! Baš me neki dan kolegica pitala, kako sam došla do ove točke u karijeri, ako joj mogu napisati svoje iskustvo. I tad sam se ponovo prisjetila koje su sve to bile stavke koje su dovele do toga gdje sam danas. U prethodnom članku koji spominjem, o automatskim mislima, smatrala sam da nije primjereno da detaljno pišem što sam sve radila, da ne bi izgledalo kao neko “preseravanje” (što je jako glupi način razmišljanja, slažem se, to je za neku novu temu članka xD). 

No kako čovjek uči dok je živ, dubljim promišljanjem o tome i ponukana takvim “samo-šalji-svemiru-pozitivne-misli-i-postat-ćeš-milijunaš” porukama koje nas spopadaju sa svih strana, ovog puta odlučila sam podijeliti što sam zapravo ja sve radila u ovih nešto manje od 3 godine, da sad imam svoj blog, YouTube kanal i privatno savjetovalište. 
Pa da vidimo:


1.Započela sam s hodanjem po kućama i pomaganjem roditeljima i djeci s određenim teškoćama (učenje, autizam, poremećaji ponašanja i sl.)
2.Radila sam u vrtiću dva, tri dana u tjednu po 3 sata dnevno
3.S kolegicom sam osmislila i provela edukaciju od 6 radionica “Akademija za roditelje A+”
4.Preko Društva psihologa Varaždin radila sam s klijentima savjetovanje
5.Radila sam i bila članica organizacijskih odbora Psihošpancira 2018., 2019., 2020.g. te članica organizacijskog odbora Godišnje konferencije za psihologe 2018.g
6.Na preporuku šefice, pozvana sam raditi kao psiholog u privatnu polikliniku
7.Jedna profesorica na fakultetu, ujedno i znanstvenica, primijetila je moj trud i rad te me pitala da joj budem asistentica na fakultetu (sestrinstvo u Varaždinu)
8.I zadnje, ali ne i najmanje važno – volontirala sam u sklopu inicijative Varaždin for the Youth Capital, dvije godine za redom

To sve naravno uz redoviti, osmosatni posao u bolnici.

Moj radni dan uglavnom je izgledao tako da sam kretala raditi u 7 ujutro, a završavala oko 20, 21 h.. Rijetko koji vikend sam cijeli imala na raspolaganju za sebe.
Sve to iskustvo rasvijetlilo mi je s čime se ja zapravo želim baviti i što ću nastaviti raditi. Trenutno imam gotovo popunjeno privatno savjetovalište i radim puno radno vrijeme u bolnici. Moje djelovanje na društvenim mrežama ne smatra se nečime što “radim”, ali u to ulažem sigurno barem 20 h tjedno.
Više ne radim na fakultetu, privatnoj poliklinici, vrtiću te minimalno volontiram u inicijativi.


I kao što sam i toj kolegici rekla, dok ovo pišem čini mi se kao neki trnoviti put, ali nije mi bilo teško, uživala sam u svakom od tih poslova, iz svakog posla sam nešto naučila i uzela za sebe što mi je trebalo. Ja vjerujem da postoje i lakši načini da se dođe do nekih pozicija ili uspjeha, ali ja na svom putu nisam imala niti jednu prečicu, niti jednu vezu i sve sam u potpunosti radila i izgrađivala sama.

Svatko ima svoj put i svoje načine. Ono što bi ja voljela da uzmete za sebe iz ovog članka je sljedeće:
A) Definirajte sami sebi svoj uspjeh i nemojte se povoditi za raznoraznim motivacijskim govorima i uspjesima drugih ljudi.
B) U redu je ne imati u svakoj fazi života kapaciteta za ustrajnost i postizanjem osobnog uspjeha. Činite ono što vas u tom periodu života čini sretnima i što vas ispunjava, osluškujte sebe, a svoj uspjeh gradite i živite onako kako vi to želite.
C) Na žalost nije dovoljno nešto samo jako htjeti, potrebno je za to raditi.
C1. Rad i trud ne moraju značiti nešto loše i naporno, ako činite ono što vas ispunjava.
D) Ako na tom putu ne uspiješ od prve, ako padneš – digneš se, lagano otreseš prašinu i furaš dalje ;). Ali moraš znati, ako se sad ne osjećaš dobro, ako znaš da tvoj put nije tvoj, to samo znači da moraš razviti sposobnost za promjenom. A svaki čovjek ima tu sposobnost. Ako ti je teško – potraži pomoć. Radom na sebi možeš doći do spoznaja koje će potaknuti promjene u tebi da se ne držiš starih obrazaca kojima sam sebe opstruiraš.

Uspjeh možda jeste kompleksan pojam i potrebno je vrijeme da ga se postigne, ali razumijevanje samog procesa i razumijevanje vas samih učinit će to da vam na tom putu bude mnogo lakše. Na putu do uspjeha, osim povremenih mogućih padova, dočekat će vas stari prijatelj STRAH. Strah se javlja da nas zaštiti, da nam pruži mogućnost da preispitamo svoje odluke kako ne bismo učinili nešto kobno za nas. No ako strah prihvatiš onako kako sam napisala, kao starog prijatelja koji nam želi pomoći, onda znaš da prijatelji nisu uvijek u pravu. Oni nas vole i žele sve najbolje, ali konačna odluka je naša. I kako piše Bucay u jednoj svojoj knjizi:

“Neka pitanja ostaju, druga tek započinju, ali nijedno me ne tjera da sumnjam u svoju odluku. Ne znam jesam li dobro učinio, no napokon razumijem ono što si mi uvijek govorio, ono da nitko nije toliko glup da donese drukčiju odluku od one za koju drži da je najbolja u tom trenutku”.